Көз гигиенасы

Көру мүшесі – біздің көзіміз. Сондықтан көз адамның ең маңызды дене мүшесі саналады.

Көз адамның маңдайдағы жұлдызы болғандықтан, оны қорғай білу керек. Сондықтан төмендегі талаптарды біле жүргенің жөн.



1. Көзді бөгде заттардың түсуінен қорғай білу керек.

2. Жұмыс орнындағы жарықты реттеп отыру; ол тым шаңқиған жарық немесе тым көмескі, әлсіз болмауы керек.

3. Үстелге қоятын шамның жарығын сол жақтан түсіру.

4. Кітапты оқығанда, іс тіккенде көзден 30-35 см қашықтықта ұстау.

5. Теледидарды ұзақ қарамау, 2,5-3 м қашықтықтан көру.

6. Витаминді (әсіресе «А») тамақ ішу.

7. Ой еңбегі мен дене еңбегін алмастырып отыру.

8. Темекі тартпау, ішімдік ішпеу.

9. Кітапты көлікте, жатып оқымау.

10. Серуендегенде, орман-тоғай аралағанда көзді бұтақ тиюден сақтау.

11. Көзге бөгде заттардың тиюі өте зиян, мұндайда көзге ақ түседі. Көз зақымданғанда көрсетілетін алғашқы жәрдем егер көзге бөгде зат түссе, дереу кайнатылған жылы сумен көзді сыртынан ішіне қарай жуу; көзге қышқыл, сілті сияқты сұйықтықтар тисе, суды ағызып қойып жуу; көзді еш уақытта қолмен уқалауға, сүртуге болмайды; тек таза, жұмсақ шүберекпен сүртеді.

 

0
түсініктер
Массаж жасау арқылы баланың денсаулығын жақсарту
Қарау
Кивидің денсаулыққа пайдасы көп
Қарау
Дәрумендерді қайдан алуға болады?
А — сәбіз, цитрустық жемістер, сары май, ірімшік, жұмыртқа.  D — сүт, жұмыртқа, бүйрек, майлы балықтар.  Е — жүгері, күнбағыс майлары, бұршақ.  К — шпинат, брюссель, түрлі түсті орамжапырақ, бидай.  В1 — сұлы, фундук.  В2 — бидай үгітіндісі, соя бобы, брокколь орамжапырағы, бүйр
Қарау
Адамның қолына қарап бойындағы түрлі ауруларды анықтаңыз
Қарау
Мандарин жемісінің қандай пайдалары бар?
Қарау
Иммунитетті нығайтатын қоспа
Қарау
Есте жүрер ережелер
Қарау